Uprawa poplonów oprócz aspektu ekonomicznego związanym z wprowadzonymi wymogami zazielenienia, w dobie uproszczeń płodozmianowych jest również ważnym zabiegiem agrotechnicznym, poprawiającym wartość stanowiska. Aby poplony spełniały swoje oczekiwania, wchodzące w ich skład rośliny muszą być odpowiednio dobrane do warunków glebowo-klimatycznych. W planowanym wysiewie poplonów trzeba uwzględnić następujące czynniki:

  • termin zejścia poplonu z pola
  • wymagania glebowe i wodne roślin poplonowych i długość okresu wegetacji
  • uwilgotnienie gleby

W uprawie poplonów bardzo ważne jest wykonanie bezpośrednio po zbiorze rośliny głównej uprawy gleby zabezpieczającej przed utratą wody i umożliwiający szybki wysiew poplonu. Nawożenie azotowe stosujemy w wysokości 20-40 kg N/ha. W przypadku uprawy gorczycy nie należy dopuścić do kwitnienia roślin. Poplon pozostawiamy na okres zimy, wówczas tworzy się mulcz korzystny przy uprawie bezorkowej i bezpośrednim siewie. W przypadku uprawy pod rośliny ozime wykonujemy talerzowanie lub wałowanie celem lepszej mineralizacji masy, a następnie orkę.

Gatunki wykorzystywane do komponowania mieszanek: groch siewny, wyka, łubin. facelia, koniczyna, bobik, gorczyca, seradela, owies, rzodkiew oleista, słonecznik, a ponadto brachnina i perko. Skład mieszanki dostosowany do preferencji klienta.